Wat is asbest?

Asbest is een gedolven mineraal met specifieke chemische en fysische eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld hittebestendig, isolerend en slijtvast. Door deze unieke combinatie van eigenschappen heeft men in het verleden asbest veelvuldig toegepast. Vooral de bouwnijverheid, landbouw en transportsector verwerkten asbest in talloze producten, zoals in golfplaten, isolatiematerialen, water- en gasleidingen, pakkingen en vloerbedekking (colovinyltegels en vloerzeil).

Gezondheidsschade
Asbest bleek schadelijk te zijn voor de gezondheid. Toepassing van de blauwe vezel, de gevaarlijkste asbestsoort, is sinds 1986 verboden. De andere asbestsoorten, wit en bruin, zijn sinds 1 juni 1993 verboden, evenals asbest of asbesthoudende producten verkopen, importeren, weggeven en bewerken. Blootstelling aan asbest kan namelijk leiden tot asbestose en long-, borst- en buikvlieskanker. Elk jaar overlijden zo’n zevenhonderd mensen door beroepsmatige blootstelling aan asbest. Het komt nog veel voor in woningen, gebouwen en objecten als treinen en schepen.

Wettelijke verplichting
Asbest verwijderen is niet wettelijk verplicht zolang het niet bewerkt of beschadigd is, of verwerkt wordt. Er zijn echter strenge regels opgesteld voor onderhouds- en sloopwerkzaamheden waarbij sprake is van asbest. Het gehele Asbestbeleid vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Vraag een offerte aan

Sake Zittema Saneringen
Sake Zittema Saneringen
Sake Zittema Saneringen